Back

Samen in relatietherapie? Dit moet je vooraf weten!

Als je relatie onder druk staat en je problemen hebt waar je samen niet uitkomt, kan relatietherapie een goede oplossing zijn. Het kan echter spannend zijn om de stap te zetten om samen in relatietherapie te gaan – vooral als je niet weet wat je kan verwachten! In deze blog post gaan we in op wat relatietherapie precies inhoudt, wat je kunt verwachten tijdens een sessie en hoe je je kunt voorbereiden voor je eerste therapiesessie. Als je overweegt om samen in relatietherapie te gaan, lees dan verder voor alle informatie die je vooraf moet weten!

Inhoudsopgave hide

Wat is Relatietherapie?

Relatietherapie is een vorm van psychotherapie die je kan helpen om je relatie met je partner te verbeteren. Als je problemen ervaart in je relatie kun je de hulp van een relatietherapeut inschakelen om je relatie te verbeteren.

Relatietherapie wordt meestal uitgevoerd door een gecertificeerd psycholoog, psychotherapeut of relatietherapeut. Tijdens de sessies zal de therapeut de interactie tussen de partners observeren en begeleiden, met als doel om negatieve patronen te ontdekken en positieve verandering te bewerkstelligen.

Een relatietherapie kun je veel verschillende soorten problemen aanpakken. Denk hierbij aan conflicten in de relatie, je niet verbonden voelen met je partner, een affaire, problemen die gerelateerd zijn aan het seksleven, of problemen die veroorzaakt worden door stressvolle levenssituaties.

Relatietherapie kan in verschillende vormen plaatsvinden. Een paar van deze vormen zijn relatietherapie, gezinstherapie en individuele relatietherapie.

In veel vormen van relatietherapie kun je verwachten dat je oefeningen doet met je partner met behulp van een professionele relatietherapeut. In deze oefeningen leer je effectief met elkaar te communiceren en je relatie te verbeteren. Het is normaal om soms ruzie te hebben met je partner en daarvoor is niet direct relatietherapie nodig. Soms kan het echter zijn dat er te veel ruzie is, dat problemen niet opgelost kunnen worden, dat partner minder liefde voor elkaar gaan voelen en dat ze geen warme manier van communiceren hebben met elkaar. In dat geval kan relatietherapie heel zinvol zijn.

Vaak ontstaat ruzie niet zomaar. Er zijn vaak achterliggende oorzaken, behoeftes en gevoelens die kunnen veroorzaken dat een relatie in een patroon raakt waarin veel ruzie plaatsvindt. Werken met een ervaren relatietherapeut kan jou in je partner helpen om deze patronen te herkennen, en wetenschappelijk onderbouwde strategieën te leren om je relatie te verbeteren.

Wie Kan Baat Hebben Bij Relatietherapie?

Relatietherapie kan nuttig zijn voor verschillende soorten mensen en relaties.

Vooral bij conflicten in relaties kan relatietherapie bijzonder zinvol zijn. Conflicten die ontstaan in de relatie kunnen over veel verschillende dingen gaan. Een paar veel voorkomende relatieproblemen zijn:

  • Financiële zaken
  • De verdeling van het werk in het huishouden
  • Fysieke intimiteit
  • Verschillende meningen over de opvoeding van de kinderen
  • Problemen in de familie, bijvoorbeeld met een schoonouder
  • Carrières
  • Verschillende wensen in het dagelijks leven, bijvoorbeeld over de bedtijd
  • Ex-partners
  • Problemen met drugs
  • Ongewenst gedrag
  • Onvruchtbaarheid en kinderwens
  • Emotionele afstand

Het is belangrijk om te onthouden dat relatietherapie niet alleen voor stellen in crisis is. Het kan ook nuttig zijn voor mensen die hun relatie willen verbeteren of hun vaardigheden in probleemoplossing willen versterken. Zelfs gelukkige stellen kunnen baat hebben bij relatietherapie om hun relatie te versterken.

Wat je Kan Verwachten Tijdens Relatietherapie

Eerste Sessie

De eerste sessie van relatietherapie is cruciaal voor het bepalen van de basis van de therapie en het opbouwen van vertrouwen tussen het koppel en de therapeut.

Meestal begint de allereerste therapiesessie met een aantal vragen over jullie relatie. Er kan dieper ingegaan worden op je familieachtergrond, jullie waarden en de dingen die belangrijk voor jullie zijn.

Een therapeut kan ook beginnen met het identificeren van eventuele problemen die tijdens de behandeling aan bod zullen komen. Er worden doelen gemaakt voor de komende sessies.

Wat Kunt U Verwachten Tijdens de Eerste Sessie?

Tijdens de eerste sessie zal de therapeut over het algemeen proberen om een beter begrip te krijgen van de relatieproblemen die het koppel ervaart. Dit wordt gedaan door een veilige en neutrale omgeving te creëren waarin beide partners zich op hun gemak voelen om over hun gevoelens en ervaringen te praten.

Het doel is om een duidelijk overzicht te verkrijgen van de problemen en behoeften van het koppel, maar ook om de communicatie tussen de partners te verbeteren. Om dit te bereiken, zal de therapeut een aantal technieken gebruiken, zoals actief luisteren, empathie en reflecteren op wat jullie gezegd hebben.

Wat Kan Een Gediplomeerd Therapeut Tijdens de Eerste Sessie Vragen?

Een gediplomeerd therapeut zal verschillende vragen stellen om een beter beeld te krijgen van de dynamiek in jullie relatie. Enkele vragen die kunnen worden gesteld, zijn:

  • Hoe lang zijn jullie samen en hoe hebben jullie elkaar ontmoet?
  • Wat zijn de belangrijkste problemen in jullie relatie?
  • Hoe communiceren jullie met elkaar over deze problemen?
  • Wat zijn jullie verwachtingen van de relatietherapie?

Op deze manier identificeert jullie therapeut jullie unieke behoeften en uitdagingen – en hoe hij of zij jullie het best kan helpen

Vervolg Therapiesessies

Tijdens de behandeling zal je therapeut je helpen inzicht te krijgen in de dynamiek die problemen veroorzaakt in je relatie. De therapeut zal jou en je partner begeleiden om jullie rol in disfunctionele interacties te begrijpen. Dit grotere inzicht in jullie relatieproblemen zal helpen om te veranderen hoe je de relatie en elkaar ziet.

Oefeningen voor thuis

Hoewel het verkrijgen van inzicht belangrijk is, is misschien wel het belangrijkste aspect van relatietherapie het veranderen van gedrag. Therapeuten voor koppels zullen partners vaak huiswerk geven zodat je de vaardigheden die je leert tijdens de behandeling thuis kunt oefenen.

Doelen van Relatietherapie

Relatietherapie is een vorm van therapie die zich richt op het verbeteren van romantische relaties. Er zijn verschillende doelen van relatietherapie, waarvan sommige in dit artikel worden besproken. Dit zijn onder andere het herstel van gezonde communicatievaardigheden, het opnieuw opbouwen van respect en intimiteit in relaties, het verbeteren van de tevredenheid in de relatie en het oplossen van problemen van onrust, het identificeren van negatieve patronen in romantische relaties en het begrijpen van de huidige staat van relaties.

Herstel van Gezonde Communicatievaardigheden

Een belangrijk doel van relatietherapie is het herstellen van gezonde communicatievaardigheden. Goede communicatie is essentieel voor het opbouwen en behouden van een sterke relatie. De therapeut kan koppels leren om effectiever te communiceren, actief te luisteren en hun gevoelens op een assertieve manier uit te drukken.

Herstel van Respect en Intimiteit in Relaties

Relatietherapie helpt koppels ook om respect en intimiteit opnieuw op te bouwen. Dit kan betekenen dat therapeuten koppels aanmoedigen om meer tijd samen door te brengen, manieren te vinden om elkaar te waarderen en elkaar meer empathie te geven. Hierdoor kan de emotionele band tussen partners versterken.

Het Verbeteren van de Tevredenheid in de Relatie en het Oplossen van Problemen 

Een ander belangrijk doel van relatietherapie is het verbeteren van de tevredenheid in de relatie en het aanpakken van problemen. Dit kan worden bereikt door koppels te helpen hun conflicten op te lossen, nieuwe manieren te vinden om samen te werken en realistische verwachtingen van elkaar vast te stellen.

Relatietherapeuten helpen koppels om negatieve patronen in hun romantische relaties te identificeren. Dit kan inhouden dat zij koppels helpen te zien hoe bepaalde gedragingen of communicatiestijlen bijdragen aan een negatieve cyclus in hun relatie. Het leren herkennen en doorbreken van deze patronen kan leiden tot een betere relatie.

Het verwerken van traumatische ervaringen in de relatie

Een relatietherapeut kan je ook helpen met de impact van een traumatische ervaring in uw relatie en u helpen bij het herstellen van een gezonde en liefdevolle verbinding met uw partner.

Een traumatische ervaring kan leiden tot intense emoties zoals verdriet, woede en angst. Een relatietherapeut kan u helpen deze emoties te herkennen en te leren hoe jij en je partner er op een goede manier mee om kunnen gaan.

Bij heftige ervaringen in een relatie kan de communicatie tussen een koppel verstoort raken,. Een relatietherapeut kan dan helpen bij het ontwikkelen van effectieve communicatievaardigheden, zoals luisteren zonder te oordelen, duidelijk communiceren van behoeften en gevoelens, en het geven van constructieve feedback.

Een belangrijk onderdeel van de genezing van traumatische ervaringen in een relatie is het herstellen van vertrouwen, Dit kan een relatietherapeut begeleiden, bijvoorbeeld door middel van vergeving, het maken van afspraken en het opbouwen van nieuwe positieve ervaringen samen.

Als de traumatische ervaring diepere persoonlijke wonden heeft veroorzaakt, kan het zinvol zijn om eerst individuele therapie te nemen om eerst persoonlijk te herstellen voordat je aan de relatie werkt.

Soorten Relatietherapie

Relatietherapie helpt stellen om hun relatie te verbeteren en conflicten op te lossen. Er zijn verschillende soorten relatietherapie die geschikt kunnen zijn afhankelijk van de situatie en de behoeften van het paar. In dit gedeelte zullen we drie veel voorkomende vormen van relatietherapie bespreken: paartherapie, individuele therapie en familietherapie.

Relatietherapie

Relatietherapie richt zich op de interactie en communicatie tussen partners. Deze vorm van therapie wordt ingezet als er bij een intieme relatie problemen zijn die een liefdevolle relatie in de weg staan.

Paartherapie kan nuttig zijn voor koppels die te maken hebben met:

  • Communicatieproblemen
  • Vertrouwenskwesties
  • Intimiteitsproblemen

Relatietherapie helpt koppels om problemen op te lossen die hun relatie negatief beïnvloeden en hun intieme band te versterken. Zo kan er tijdens de therapie bijvoorbeeld gekeken worden of er patronen ontstaan zijn die een gelukkige relatie in de weg staan. Hiernaast kun je tijdens de therapie ook beter met elkaar leren communiceren.

Individuele Therapie

Soms is het voor een partner in een relatie behulpzaam om individuele therapie te volgen. Individuele therapie focust op de persoonlijke emoties, gedachten en gedragingen van een individu en helpt hen bij het verkennen van manieren om de relatie te verbeteren. Individuele therapie kan nuttig zijn voor mensen die zich bezighouden met:

  • Persoonlijke emotionele kwesties
  • Verleden trauma’s die van invloed zijn op de huidige relatie
  • Traumatische ervaringen verwerken die in de relatie hebben plaatsgevonden
  • Individuen die het moeilijk vinden om romantische relaties aan te gaan

Familietherapie

Familietherapie is gericht op het verbeteren van de relaties tussen alle leden van een gezin, niet alleen tussen de beide ouders. Deze vorm van therapie kan helpen bij het aanpakken van familiedynamieken met stress, conflicten en negatieve patronen. Familietherapie kan nuttig zijn voor gezinnen die te maken hebben met:

  • Opgroeiproblemen bij kinderen
  • Conflict tussen ouders en kinderen
  • Gedrags- of emotionele problemen bij gezinsleden
  • Conflicten over de opvoeding
  • Parentificatie

Therapiemethoden die gebruikt worden bij relatietherapie

Er zijn veel verschillende therapiemethoden in de relatietherapie. Een van de bekendste vormen van relatietherapie, die ook erg effectief is, is Emotionally Focused Therapy ofwel EFT relatietherapie.

Emotionally Focused Therapy (EFT) is een kortdurende relatietherapie die wordt gebruikt om de hechting en binding in volwassen relaties te verbeteren. Deze vorm van relatietherapie is ontwikkeld door de artsen Sue Johnson en Les Greenberg in de jaren tachtig en is gebaseerd op onderzoek naar liefde als een hechtingsband. (zie studie)

Een EFT behandeling kan koppels en familieleden helpen bij het vormen van een veilige emotionele binding, wat leidt tot betere relaties en een fijnere communicatie.

Hiernaast zijn er ook andere vormen van relatietherapie. Denk hierbij onder andere aan:

De Gottman methode: in deze vorm van relatietherapie helpt de therapeut jou en je partner elkaar beter te begrijpen op een dieper niveau, ook bij grote conflicten. De Gotmann methode is vooral in Amerika populair als workshop, maar wordt nu ook steeds vaker in privésessies toegepast.

Imago relatietherapie (IRT): in imago relatietherapie focust de therapeut op ervaringen in je kindertijd en hoe dit je relatie beïnvloedt als volwassenen.

Oplossingsgerichte therapie: deze vorm van therapie wordt vooral veel gebruikt als twee partners een duidelijk vastgelegd conflict hebben en ze effectief een oplossing willen zoeken.

Cognitieve gedragstherapie (CGT): tijdens cognitieve gedragstherapie identificeer je ongezonde gedachten en gedragspatronen en vind je gezondere manieren om te denken en je te gedragen.

Narratieve therapie: tijdens narratieve therapie, wordt een probleem van verschillende gezichtspunten bekeken om constructieve oplossingen te vinden.

Positieve psychologie: tijdens deze therapiemethode richten therapeut zich vooral op de positieve aspecten van de relatie.

Praktische Tips om het Meeste uit Uw Relatietherapie te Halen

Relatietherapie kan een effectieve methode zijn om de communicatie en verbinding tussen partners te verbeteren. Hier zijn enkele tips om u te helpen het meeste uit uw relatietherapie te halen:

1. Wees eerlijk en openhartig. Open communicatie is cruciaal tijdens relatietherapie. Wees eerlijk over uw gevoelens en zorgen, zodat de therapeut kan helpen om eventuele problemen aan te pakken.

2. Bereid u voor op de sessies. Denk na over wat u tijdens de sessies wilt bespreken en schrijf uw gedachten op. Dit kan u helpen om gefocust en georganiseerd te blijven tijdens de sessies.

3. Houd een open geest en wees bereid om te veranderen. Sta open voor nieuwe ideeën en suggesties van de therapeut. Relatietherapie kan alleen succesvol zijn als beide partners bereid zijn om aan hun problemen te werken en om te veranderen.

4. Doe de oefeningen en activiteiten die de therapeut aanbeveelt. Dit kan helpen om de communicatie en verbinding tussen u en uw partner te verbeteren.

5. Wees geduldig en geef het proces de tijd. Relatietherapie vereist tijd en inzet om effectief te zijn. Verwacht niet dat alles meteen beter zal worden; het kan tijd kosten om oude patronen te doorbreken en nieuwe, gezondere communicatiemethoden te ontwikkelen.

6. Maak gebruik van de ondersteuning van uw therapeut. Wanneer u problemen of vragen heeft buiten de sessies om, schroom dan niet om contact op te nemen met uw therapeut. Zij kunnen u begeleiden en advies geven om u door moeilijke situaties te helpen.

Door deze tips te volgen, kunt u het meeste uit uw relatietherapie halen en samen met uw partner werken aan een sterkere, gezondere relatie.

Veelgestelde vragen over relatietherapie

Waarom is mijn partner boos op mij?

Als je partner boos, defensief of geïrriteerd overkomt en je niet weet waarom, kunnen er verschillende redenen zijn. Bijvoorbeeld:

  • Ze hebben een intern conflict dat niks met jou of de relatie te maken heeft.
  • Ze hebben in conflict in een andere relatie, bijvoorbeeld met vrienden of familie.
  • Je partner heeft een lange dag gehad en is mentaal vermoeid.
  • Je partner heeft mentale problemen, zoals depressie of angst
  • Je partner verwerkt op dit moment een verlies en rouwt
  • Er is een onopgelost conflict in jullie relatie

Als je partner de laatste tijd vaak boos of geïrriteerd overkomt, probeer dan open met hem te praten om te ontdekken wat er aan de hand is. Je kunt je partner laten weten dat je merkt dat ze de laatste tijd gestresst overkomen en dat je er graag voor ze wil zijn als ze je nodig hebben. Als je partner defensief reageert en je het daar moeilijk mee hebt, kun je dit gesprek ook voeren met behulp van een relatietherapeut.

Hoe werkt relatietherapie?

Relatietherapie helpt partners om gezonde patronen op te bouwen in hun relatie. Jij en je partner zullen ontdekken wat jullie ongezonde gewoontes zijn en hoe jullie die kunnen transformeren. Een relatietherapie kan daarnaast ook helpen om een open gesprek te faciliteren met de neutrale 3e persoon die aanwezig is en het gesprek in goede banen leidt.

Is mijn relatie serieus genoeg om relatietherapie te overwegen?

Zowel stellen die pas een paar weken samen zijn als stellen die samen zijn sinds tientallen jaren kunnen baat hebben bij relatietherapie. Er is geen minimum aantal weken, maanden of jaren dat je samen moet zijn, om het belangrijk te vinden om een relatie te versterken of een conflict op te lossen.

Moet je altijd samen naar een therapiesessie komen?

Het is gebruikelijk dat beide partners samen naar een therapie sessie komen. In sommige gevallen kan het zin hebben om individuele relatietherapie te hebben, of zal de therapeut vragen om beide partners ook één op één te zien. Dit kan bijvoorbeeld helpen als je het moeilijk vindt onbepaalde gevoelens uit te spreken waar je partner bij is.

Heeft relatietherapie zin voor ons?

Of je met relatietherapie het gewenste resultaat bereikt heeft veel te maken met de instelling van bij de partners. De beste resultaten worden bereikt als beide partners de therapie serieus nemen en actief meedoen met de oefeningen.

Als een van beide partners de therapie niet serieus neemt of niet open staat om te leren van de oefeningen, is relatietherapie een stuk minder effectief of zelfs helemaal niet zinvol.

Het is belangrijk dat beide partners moeite stoppen in de relatietherapie. Het kan moeilijk en confronterend zijn om te werken aan je eigen zwaktes en die met de therapeut en je partner te bespreken. Juist daarom is het belangrijk om de therapie te beginnen met een openheid om je eigen patronen te doorbreken en nieuwe vaardigheden te leren

 Hoe kun je je voorbereiden op relatietherapie?

Om je voor te bereiden op relatietherapie, kun je jezelf de volgende vragen stellen: Waarom willen we therapie proberen? Wat willen we graag uit de therapie halen? Wat is het doel wat we met de therapie of deze sessie willen bereiken? Wat vinden we belangrijk in een relatietherapeut? Wat voor aspecten van onze relatie willen we bespreken in de therapie? Zijn er onderwerpen die we bewust niet willen bespreken met de therapeut? Zijn er persoonlijke onderwerpen waarvan één van ons wil dat er niet over gepraat wordt tijdens de therapie?

  Wat voor dingen moet ik niet aan een relatietherapeut vertellen

In principe is openheid tijdens de therapie van groot belang en kun je altijd alles delen met je therapeut. Tegelijkertijd heeft dus met jou te maken of je wel of niet bepaalde informatie wil delen. Vooral in relatietherapie kan het belangrijk zijn om eerst met je partner te praten of er bepaalde dingen zijn waarvan hij of zij wil dat het niet met de therapeut besproken wordt.

 Wat moet ik doen als mijn partner niet open staat voor relatietherapie?

Als je partner niet openstaat voor therapie kun je overwegen om individuele therapie te nemen om te praten over hoe je je voelt in je relatie. In de individuele therapie kun je achter je eigen behoeftes komen zodat jij kan uitvinden of de relatie op bepaalde vlakken wel of niet bij jou past.

Is het beter als beide partners dezelfde individuele therapeut hebben?

Als je partner niet openstaat voor relatietherapie, maar wel individuele therapie wil uitproberen is het mogelijk om allebei dezelfde individuele therapeut te bezoeken, maar het hoeft niet. Het belangrijkste is dat jij en je partner allebei een therapeut hebben waarbij jullie vertrouwen voelen en waarvan je merkt dat hij/zij je verder kan helpen.

Moet ik mijn partner vertellen wat ik tijdens deindividuele therapie bespreek?

Het delen van informatie die je in individuele therapie bespreekt met je partner is een persoonlijke keuze en kan afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals de aard van de problemen die je bespreekt en de dynamiek van je relatie. Het belangrijkste advies: doe vooral wat voor jou goed voelt! Het kan heel prettig zijn om te bespreken met je partner wat je in therapie doet, omdat het jullie verbinding kan verdiepen. Soms kan het echter zijn dat je de dingen die je in therapie bespreekt graag voor jezelf houdt. Als je individuele therapie naast paartherapie volgt bij dezelfde therapeut, zal de therapeut de dingen die je verteld hebt tijdens de individuele therapie nooit met je partner delen zonder jouw toestemming.

Kun je ook in relatietherapie gaan als ongetrouwd koppel?

Sommige mensen denken misschien dat relatietherapie alleen voor getrouwde stellen is of mensen die al heel lang samen zijn. Dit is niet het geval! Iedereen in een relatie kan baat hebben bij relatietherapie, inclusief mensen met kortere relaties of ongetrouwde stellen.

Kan het zijn dat je relatietherapeut je adviseert uit elkaar te gaan?

Je relatietherapeut zal geen beslissingen voor je maken. Wel helpt de relatietherapeut je contact te maken met je eigen gevoelens, zodat je zelf meer duidelijkheid krijgt over welke beslissing voor jou het beste is.

Wat is het geheim van een goede relatie?

Er is geen magische formule of geheim voor een goede relatie. Elke relatie is uniek en wat werkt voor het ene koppel, kan totaal niet werken voor anderen. Er zijn echter wel een paar belangrijke elementen die in vrijwel iedere goede relatie voorkomen:

  1. Communicatie: Open en eerlijke communicatie is heel belangrijk voor een liefdevolle relatie. Dit betekent dat je naar elkaar luistert, begrip toont en respect hebt voor elkaars gevoelens en behoeften.
  2. Vertrouwen: Vertrouwen is de basis van elke sterke relatie. Het betekent dat je op elkaar kunt rekenen, dat je weet dat je steun van de ander kan verwachten en dat je elkaars grenzen respecteert.
  3. Respect: Respect voor elkaar is essentieel in een gezonde relatie. Dit betekent dat je elkaar waardeert, dat je elkaar ondersteunt en dat je elkaars mening respecteert.
  4. Toewijding: Een goede relatie vereist commitment van beide kanten. Beide partners moeten het belangrijk vinden om te werken aan de relatie, compromissen te sluiten, tijd met elkaar door te brengen en voor elkaar te gaan.

Hoe kan relatietherapie ons helpen om beter te leren communiceren?

Relatietherapie kan helpen bij het verbeteren van communicatie door een veilige en ondersteunende omgeving te bieden waarin beide partners hun gevoelens en gedachten kunnen uiten. Een ervaren relatietherapeut kan helpen bij het identificeren van specifieke problemen in de communicatie die daarbij tussen partners ontstaan en kan praktische tools en technieken aanreiken om de communicatie te verbeteren.

 

Sascha Bölsche is een MSC. klinisch psycholoog. In zijn praktijk voor relatiedynamiek biedt hij individuele, relatie- en gezinstherapie aan. Dit kan plaatsvinden in Ede (station Ede-Wageningen) en online. Hij is gepassioneerd over evidentie-gebaseerde therapiemethoden en volgt naast zijn werk een post-master opleiding tot psychotherapeut. Hij woont in Ede met zijn vrouw en dochter.

Leave A Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *