Back

Hoe Je Je Kunt Voorbereiden Op Relatietherapie

Alle relaties hebben weleens een conflict – dat is een gezond en normaal onderdeel van iedere relatie. Het kan echter zijn dat jullie steeds vaker ruzie hebben, conflicten steeds groter worden en je merkt dat je steeds meer afstand voelt tot je partner. In dat geval kun je relatietherapie overwegen.

Relatietherapie kan een koppel helpen om elkaars emotionele behoeften beter te begrijpen, effectiever te communiceren en meer bewust te zijn van de gevoelens en behoeften van je partner.

Overigens is relatietherapie niet altijd de beste vorm van therapie bij relatieproblemen. In het geval van ernstige relatieproblemen kan individuele therapie zinvoller zijn dan relatietherapie. Denk daarbij bijvoorbeeld aan misbruik of geweld in de relatie.

Hier zijn een paar dingen die je kunt doen om je voor te bereiden op je eerste relatietherapie sessie:

1. Zet je problemen op een rijtje

Wanneer je je eerste sessie bijwoont, zal de therapeut u vragen welke problemen jullie relatie op dit moment in de weg zitten. Daarom is het fijn als je dit van tevoren al besproken hebt met je partner. Maak bijvoorbeeld samen een lijstje van de belangrijkste conflictgebieden in jullie relatie.

Als jij en je partner het moeilijk vinden om vooraf over de problemen te praten, kun je dat ook aangeven. Laat de therapeut weten dat het voeren van emotioneel zware gesprekken moeilijk is voor jou en je  partner.

2. Zet doelen voor de relatietherapie

Voor de eerste relatietherapie sessie is het nuttig om goed te weten wat je graag wil bereiken met de relatietherapie.

Probeer duidelijkheid te krijgen over wat je motiveert in relatietherapie te gaan en wat jouw ideale uitkomst zou zijn aan het einde van het traject. Het is niet genoeg om te zeggen dat je hoopt dat de relatie “verbetert”.

Op welke manier wil je dat je relatie verandert? Wil je in de toekomst warmere gesprekken kunnen voeren met je partner? Wil je meer tijd doorbrengen met je partner? Wil je leren hoe je beter omgaat met meningsverschillen met je partner?

Als het lukt, bespreek dan met je partner wat je uit de relatietherapie wilt halen en probeer gezamenlijke doelen te bedenken. Op deze manier is de kans dat de therapie slaagt groter! Het kan overigens ook zo zijn dat jij en je partner deze gesprekken niet met elkaar kunnen voeren – en dat dat een van de problemen is waar je tijdens de relatietherapie aan wil werken.

Maak je ook geen zorgen als je nog niet precies weet waarom je relatietherapie wil nemen. Het kan ook simpelweg een onderbuikgevoel zijn, dat er iets niet goed zit waar je niet precies de vinger op kan leggen. In dat geval kun je ook dit aangeven bij je relatietherapeut, zodat jullie steun kunnen krijgen om hier duidelijkheid over te krijgen.

3. Heb realistische verwachtingen

Relatietherapie kan ontzettend behulpzaam zijn, maar het is niet zo dat je na een paar sessies direct je relatieproblemen “gefixt” hebt.

Als je bij de eerste therapiesessie binnenloopt en verwacht dat je relatie direct verbeterd is, dan zul je waarschijnlijk teleurgesteld thuiskomen.

Relatietherapie vraagt om inzet en geduld van beide partners, zowel in de therapie als buiten de therapie om. Het kan een paar weken of maanden duren totdat je een verschil merkt in je verhouding tot je partner.

4. Zorg ervoor dat jullie allebei open staan voor therapie

Voor goede resultaten van een relatietherapie traject is volledige betrokkenheid van beide partners cruciaal. Vaak is het zo dat de partner die de relatietherapie in eerste instantie voorstelde, meer gemotiveerd en enthousiast is voor de relatietherapie dan de andere partner. De therapeut zal tijdens de sessies de motivaties van beide partners onderzoeken en proberen eventuele zorgen of angsten over het proces weg te nemen. Maar zelfs de meest geoefende therapeut zal moeite hebben om een stel te helpen als een van de partners niet écht gemotiveerd is om deel te nemen aan de therapie.

5. Maak genoeg tijd voor en na de afspraak

Zorg er op de dag van de afspraak voor dat zowel jij als je partner vlak voor of na de afspraak niets anders te doen hebben. Zo heb je voldoende tijd en ruimte om je voor te bereiden en te reflecteren.

Relatietherapie is een emotioneel proces voor beide partijen, dus neem na de afspraak de tijd om uit te rusten en na te denken. Welke problemen kwamen naar voren tijdens het gesprek? Wat was je emotionele reactie? Heb je geluisterd met de intentie om het standpunt van je partner te begrijpen?

6. Ben open en eerlijk

Tijdens de therapie kan je verwachten dat je therapeut veel vragen stelt – vragen over je jeugd, je vroegere relaties en de rest van je geschiedenis.

Waren je ouders gescheiden? Hoe was hun relatie? Bent je in een vorige relatie wel eens mishandeld? Groeide je op als een geparentificeerd kind?

Al deze dingen kunnen namelijk een invloed hebben op je huidige relatie en je gedrag in de relatie. Ze kunnen je keuze voor een partner bepalen, hoe goed je relatie verloopt en zelfs hoe deze eindigt.

Het kan onprettig voelen om tegen een “vreemde” zo open en eerlijk te zijn over gevoelige onderwerpen. Tegelijkertijd is juist dit heel belangrijk om het meeste uit jullie relatietherapie te kunnen halen. Je hoeft niet direct in het eerste gesprek al je intiemste details te delen, maar hoe meer je jezelf open kan stellen, hoe groter de kans is dat de relatietherapeut je kan helpen.

7. Wacht niet te lang met het boeken van de eerste gesprek

Het kan soms verleidelijk zijn om “het nog even aan te kijken” en te wachten met het boeken van jullie eerste relatietherapie sessie. Voor veel mensen is het confronterend om te kiezen om in relatietherapie te gaan, omdat je daarmee indirect “toegeeft” dat er wat mis is met je relatie.

Dit is echter totaal niet het geval!

In werkelijkheid is het juist een goed teken als je als koppel snel het besluit durft te nemen om in relatietherapie te gaan als er een conflict is waar jullie niet uitkomen.

Er zijn helaas teveel gevallen waarin beide partners zo lang wachten met in relatietherapie gaan, dat de problemen en patronen jarenlang de kans hadden om zich te verergeren. Ook kunnen onopgelosten relatieproblemen leiden tot nog veel ergere psychische problemen van een of beide partners.

Uit onderzoek kwam zelfs dat de meeste relaties die baat kunnen hebben bij relatietherapie niet in therapie gaan, ongeacht de ernst van hun relatieproblemen.

Zorg ervoor dat je het besluit neemt om in relatietherapie te gaan, voordat de emotionele afstand zo groot is dat hij misschien niet meer te herstellen is!

Twijfels of therapie jullie verder kan halen? Bij onze praktijk voor relatiedynamiek bieden een gratis eerste kennismaking aan! Boek hier direct een vrijblijvende afspraak:

Boek je eerste relatietherapie sessie

Sascha Bölsche is een MSC. klinisch psycholoog. In zijn praktijk voor relatiedynamiek biedt hij individuele, relatie- en gezinstherapie aan. Dit kan plaatsvinden in Ede (station Ede-Wageningen) en online. Hij is gepassioneerd over evidentie-gebaseerde therapiemethoden en volgt naast zijn werk een post-master opleiding tot psychotherapeut. Hij woont in Ede met zijn vrouw en dochter.

Leave A Reply

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *